Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Καταργήθηκαν δύο δίκες στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Καταργήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του ακροατηρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Γ΄ τμήμα,  δύο δίκες, σχετικές με τα εκκλησιαστικά ζητήματα της Ναυπάκτου, μεταξύ της Ι. Μητροπόλεως και της Εκκλησίας Ελλάδος, και της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου. Παρόντες ήσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Μοναχών της Μονής.

Μετά από έγγραφα και κατάλληλους χειρισμούς,  της Ιεράς Συνόδου και της νομικής της υπηρεσίας,  καθώς βεβαίως και της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου, αλλά και της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως και των μοναχών, έγινε τελικά ενώπιον του ακροατηρίου, από τον πληρεξούσιο δικηγόρο,  παραίτηση από  δύο  δικόγραφα εκ μέρους των αιτούντων την νομική διερεύνηση των ζητημάτων που εκκρεμούσαν από το 2012.

Εκτιμάται από εκκλησιαστικούς κύκλους, ως πολύ θετική η εξέλιξη αυτή σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ιδιαίτερα μάλιστα η κατάργηση των δύο δικών σήμερα, μετά και από την πρόσφατη μερική άρση της ακοινωνησίας (τριών κοινοβιατών μοναχών), έρχεται να προστεθεί στις θετικές κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, μέσα στο 2016, γεγονότα που δείχνουν ότι πράγματι κάτι αλλάζει.

Τον έπαινο για το θετικό κλίμα που επικρατεί, δικαιούνται να τον έχουν όλες οι πλευρές που βοήθησαν, και που πράγματι δείχνουν μια διπλωματική κόπωση από την μακροχρόνια εμπλοκή σε διοικητικά αδιέξοδα, που φάνηκε ότι δεν μπορούν να επιλύονται μόνο διά των δικαστηρίων, αλλά και διά της εκκλησιαστικής διπλωματικής οδού, και της κατανόησης και του σεβασμού των διαφορετικών ρόλων και των αρμοδιοτήτων  ενός εκάστου παράγοντα ξεχωριστά.

Ευχόμαστε το θετικό κλίμα να σταθεροποιηθεί προς όφελος ολοκλήρου του πληρώματος της ελλαδικής Εκκλησίας.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο τύπου γιά αφελείς και όχι μόνο.

1. Ενώ συμμερίζομαι τον τοπικό μητροπολιτη, για το αδιέξοδο στο οποιο ευρίσκεται, δεν αντιλαμβάνομαι το πως, ενώ ολόκληρη η πόλη της Ναυπάκτου ειναι σε "κατασταση εκτάκτου ανάγκης" λόγω της θεομηνίας, αυτός βλεπει κυριως τον... εαυτό του, μεσα απ το πρόσφατο Δ.Τύπου που κυκλοφόρισε. http://www.npress.gr/home-post/iera-mitropoli-nafpaktou-mono-se-3-monachous-egine-arsi-tis-akinonisias/

2. Με τα δελτία τυπου, που προφασίζεται οτι ενημερώνει, καθε λιγο, δεν μπορει να αλλάξει τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Ειναι τοπικά και μόνον αρμόδιος της Μητροπόλεως Ναυπακτου και των ενοριών της. Δεν μπορει όμως να ασκεί και την διοίκηση των κοινοβιων μοναστηριων, που προστατεύονται απ τον θεσμό του αυτοδιοίκητου.
3. Το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης θείας Λατρειας μεσα στα μοναστηρια ειναι αποκλειστικά ζήτημα της κάθε μοναστικης κοινότητος. Γιαυτο το λόγο, και το Συμβουλιο Επικρατειας δεν το εμπόδισε το μη νομίμως υποστατο επιτίμιο ακοινωνησιας, στο να προστατέψει το θεσμό του μοναστικου αυτοδιοίκητου, δικαιώνοντας πανηγυρικά τους μοναχούς της Μεταμορφωσης Ναυπακτου.
4. Η εμπλοκή της Ι. Συνοδου η άλλων εκκλησιαστικών οργανισμών, εντός η εκτος των συνορων, παλι δεν μπορει να διασώσει το κύρος ενος τοπικού μητροπολιτη, οταν παράλληλα τρέχει στα δικαστηρια με καταγγελίες, προσπαθώντας να κλείσει στη φυλακή τους ιερεις / μοναχούς, που δεν του ειναι βολικοί και δεν πειθαρχούν στις αιτιασεις ενος "φοροεισπράκτορα" επισκόπου.
5. Καλο θα ειναι λιγο να σιωπήσουν τα Δελτία Τυπου, οταν μαλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες δεκάδες δικαστικών υποθέσεων. Ενώ ακομα δεν υπαρχουν αμετάκλητες αποφασεις, "ολα παίζονται"! Και ως γνωστόν, στις δημοκρατίες σεβόμαστε και το τεκμήριο της αθωότητος, γιά κάθε διωκόμενο. Και βεβαια οι ψευδείς αναφορές περί καταδικαστικών αποφάσεων, που ειναι σε δικαστική εκκρεμότητα μονο τους αδαείς εξυπηρετούν. Απλά γίνονται, για να συντηρούν τον φοβο. 
Συνιστώ, ψυχραιμία και Υπομονη.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Αρση επιτιμίου Ακοινωνησίας με Απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Απόφαση έκπληξη θεωρείται, η πρόσφατη  Άρση της Ακοινωνησίας σε μοναχούς που διαμένουν στην Κοινοβιακή Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στη Ναύπακτο.
Από εκκλησιαστικούς κύκλους θεωρείται η Απόφαση της ΔΙΣ, (19-8-16) ότι κινείται δειλά αλλά όμως, προς την σωστή κατεύθυνση, για πρώτη φορά, για την οριστική διευθέτηση παρόμοιων ζητημάτων που ταλανίζουν τον ευρύτερο εκκλησιαστικό χώρο για μερικές δεκαετίες. Για πρώτη φορά, και με την πρόταση της νομικής της υπηρεσίας, η Ι. Σύνοδος, κατέγραψε σε απόφαση, ότι για να είναι  «…νόμιμος διοίκησις και διαχείρησις…» της Μονής, οφείλει να   «…άρη το επιβληθέν δι΄ Αποφάσεώς Της επιτίμιον ακοινωνησίας…».
Εκτιμάται,  ειδικότερα  για τα ζητήματα της Ναυπάκτου, ότι πλέον ήταν αναμενόμενη κάποια στιγμή  μια τέτοια κίνηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετά μάλιστα και από την αμετάκλητη Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιαν. του 2016,που δικαίωσε τους κοινοβιάτες  μοναχούς της Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, ακυρώνοντας αμετάκλητα το Πρ. Διάταγμα διάλυσης του νομικού προσώπου του κοινοβίου μοναστηριού, που είχε προκαλέσει ο επιχώριος μητροπολίτης.
Η βαρυσήμαντη Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ουσιαστικά διαφύλαξε  ανέγγιχτο το μοναστηριακό αυτοδιοίκητο του συγκεκριμένου νομικού προσώπου του κοινοβιακού μοναστηριού (ίδρυση 1980), παρά το γεγονός ότι ο τοπικός μητροπολίτης είχε φροντίσει να επιβάλλει τηλεγραφικά την ακοινωνησία (από το 2007) σε όλους ανεξαιρέτως τους κοινοβιάτες, και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως πειθαρχική δίκη, στα πλαίσια της μόνιμης στρατηγικής εναντίον του αυτοδιοίκητου των κοινοβιατών μοναχών της Ναυπάκτου.
Νομικοί κύκλοι, εκτιμούν ότι η εποχή της "ακοινωνησίας" -ως εκτός νόμου πειθαρχικής ποινής- για την Ελλάδα μάλλον τελειώνει σύντομα, και ότι πλέον διαφαίνεται από τις δικαστικές σκέψεις στις νεότερες Αποφάσεις των δικαστικών Αρχών, ότι τα αρμόδια ανώτατα ακυρωτικά Δικαστήρια της χώρας, αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι τα πράγματα. Εξετάζουν δηλαδή τι βλάβη προκαλεί η επιβολή του επιτιμίου, ως ποινή, και κρίνουν κάθε φορά το βλαπτικό αποτέλεσμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. 
Γεγονός είναι ότι το κακό είχε παρά γίνει, στην Εκκλησία της Ελλάδος, και για "ψύλλου πήδημα", επιβάλλονταν ανεξέλεγκτα τα επιτίμια ακοινωνησίας από κάποιους μητροπολίτες, μέσω της εκκλησιαστικής γραφειοκρατικής διαδικασίας, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν τοπικά μικροσυμφέροντα, και όχι βέβαια για υπαρκτά σοβαρά ζητήματα πειθαρχικά  ή διοικητικά, ή δογματικά ή ποινικής φύσεως ή άλλα. Το αδύνατο σημείο, αποδείχτηκε τελικά ότι είναι το ότι η ακοινωνησία, επιβαλλόμενη ως ποινή (έστω πνευματικού χαρακτήρα), δεν προβλέπεται από Νόμο, ούτε εθνικό ούτε ευρωπαϊκό.
Το μέλλον βέβαια θα δείξει πόσο ακόμη θα αντέξει το κρατικό εκκλησιαστικό σύστημα της μικρο-διαπλοκής, μπροστά στην αυστηρή πλέον κριτική που γίνεται από τα αρμόδια ακυρωτικά δικαστήρια.  Σήμερα πληθαίνουν τα  μοναστήρια και οι  μοναχοί και μοναχές  που πλέον τολμούν και καταφεύγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για  να βρουν το δίκιο τους, που είναι το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκείας και της ελευθερίας της λατρείας καθώς και της προστασίας του θεσμού του μοναστηριακού αυτοδιοίκητου.  Τα δικαιώματα αυτά  βέβαια, ως πατροπαράδοτα και συνταγματικά κατοχυρωμένα,  κανένα επιτίμιο ακοινωνησίας δεν μπορεί να τα καταλύσει. Ειδικά μάλιστα στην εποχή μας, που παρόμοιο δικαίωμα ελευθερίας της θρησκείας, δικαίως  ζητούν και όλοι οι αλλόθρησκοι  μετανάστες που κατακλύζουν την Ευρώπη και την Ελλάδα.


Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος


΄ Εορτάστηκε με επιτυχία η 37η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Σκάλας Ναυπάκτου, 6 Αυγούστου 2016.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος, ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στην κοινοβιακή ανδρώα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, στη Σκάλα, Ναυπάκτου. Η αθρόα προσέλευση των πιστών κάθε ηλικίας, στις ιερές ακολουθίες, την παραμονή της εορτής, αλλά και ανήμερα του Σωτήρος, έδωσε σε όλους το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η Ορθόδοξη Παράδοση ζει αληθινά, στις καρδιές των πιστών, που δεν την εγκαταλείπουν ποτέ και συμπαρίστανται στα μοναστήρια μας, που κρατούν αναμμένη τη δάδα της πίστης.

Φωτορεπορτάζ:


Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος


΄ Εορτάστηκε με επιτυχία η 37η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Σκάλας Ναυπάκτου, 6 Αυγούστου 2016.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος, ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στην κοινοβιακή ανδρώα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, στη Σκάλα, Ναυπάκτου. Η αθρόα προσέλευση των πιστών κάθε ηλικίας, στις ιερές ακολουθίες, την παραμονή της εορτής, αλλά και ανήμερα του Σωτήρος, έδωσε σε όλους το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η Ορθόδοξη Παράδοση ζει αληθινά, στις καρδιές των πιστών, που δεν την εγκαταλείπουν ποτέ και συμπαρίστανται στα μοναστήρια μας, που κρατούν αναμμένη τη δάδα της πίστης.

Φωτορεπορτάζ:


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Ενώπιον του Ανακριτή Μεσολογγίου ολοκληρη η μοναστική Αδελφότητα

Στο κενό έπεσε γιά μιά ακόμη φορά η καλοστημένη δικαστική παγίδα που έστησε ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος Βλάχος, εναντίον όλων των κοινοβιατών Mοναχών της Μονής Μεταμορφώσεως, με την μηνυτήρια αναφορά του, και τις περίπου 3.500 σελίδες εγγράφων της δικογραφίας που σχηματίστηκε, σε βάρος των Μοναχών, κακουργηματικού χαρακτήρα, μήπως και καταφέρει να τους κλείσει τελικά στη φυλακή, τρεις μέρες πρίν την μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος!

-Οι 16 μοναχοί και ιερομόναχοι, «αφέθησαν ελεύθεροι» γιά μιά ακόμη φορά, μετά την βάσανο της ανάκρισης στον Ανακριτή Μεσολογγίου χθες στις 17 Ιουνίου, όπου κατέθεσαν ανατρεπτικό Υπόμνημα, με 99 συνημμένα έγγραφα, με την παρουσία και αμέριστη συνδρομή του συνηγόρου των, κ. Νίκου Αντωνιάδη.
-Μοναδικός «σύμμαχος» του δικομανούς μητροπολίτη αυτή τη φορά, βρέθηκε ένας και ΜΟΝΟΣ οικονομικός επιθεωρητής, που κατέθεσε στη δικογραφία, δική του κατάπτυστη «έκθεση ελέγχου», εναντίον των μοναχών, -χωρίς όμως να κάνει ΠΟΤΕ έλεγχο- στα οικονομικά στοιχεία του Μοναστηριού, που μέχρι τώρα έχουν ήδη ελεγχθεί από 57 οικονομικούς ελέγχους, ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, ΣΟΛ, Υπουργείου Οικονομικών κλπ κλπ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη από το 2003 το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, είχε επιληφθεί, και πάλι είχε αθωώσει πανηγυρικά την μοναστική Αδελφότητα, γιά παρόμοιες κατηγορίες του ίδιου τοπικού μητροπολίτη… που δεν το βάζει κάτω.

-Ηδη όμως, διεξάγεται και προκαταρκτική εξέταση σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος πλέον του επιθεωρητή Πατρών Α.Λ., μετά από σχετική μήνυση που κατέθεσε προχθές, ο Γραμματέας της Ι. Μονής, Αρχιμ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας Πατρών και αναμένονται εξελίξεις.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Πανελλήνιο Μοναστικό Συνέδριο, Ναύπακτος 5 Μαρτίου 2016



Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία το Πανελλήνιο Μοναστικό Συνέδριο-Ημερίδα, που διοργανώθηκε γιά πρώτη φορά στη Ναύπακτο (5-3-16), με διοργάνωση και πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλοι Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

Ομάδα εθελοντών υποστήριξαν τις εργασίες της επιστημονικής αυτής ημερίδας, καθώς και ιδιώτες χορηγοί ανέλαβαν το κόστος της όλης εκδήλωσης, υπό την φιλοξενία των μοναχών της κοινοβιακής μοναστικής Αδελφότητος της Μεταμορφώσεως, που φιλοξένησε το Συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο του μοναστηριού, στη Σκάλα Ναυπάκτου, όπου μετά τις εργασίες των Συνέδρων ετοιμάστηκε επίσημο γεύμα.

Αίσθηση προκάλεσαν οι εισηγήσεις των διακεκριμένων επιστημόνων - πανεπιστημιακών καθηγητών κ. Βασιλείου Γιαννόπουλου και Κων/νου Παπαγεωργίου, καθώς και τουΑρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Λογοθέτη, ιδρυτού του Κοινοβίου της Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου.

 Ως πρόεδρος της διαξαγωγής του Συνεδρίου ορίστηκε ο κ. Σταύρος Μουτόπουλος τ.προϊστάμενος Εκπαίδευσης, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Κων/νος Καποδίστριας, ιατρός, και πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων Ι. Μονής, που προλόγισε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Μοναστικού Συνεδρίου.

Το γεγονός ότι το ζήτημα του θεσμού του Μοναστηριακού Αυτοδιοίκητου και τα περί της Ακοινωνησίας, ως εκτός νόμου αλλά και εκτός των Ιερών Κανόνων ποινής,  γιά πρώτη φορά σε δημόσια πανελλαδική πανηγυρική συνεδριακή εκδήλωση ακούστηκαν ενώπιον πανελλαδικής ιερής Σύναξης μοναχών, κληρικών και επισήμων ειδικών προσκεκλημένων, είχε την σημασία του. Αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα και στους διαδρόμους του Συνεδριακού χώρου, μεταξύ των διαφόρων από το πλήθος των μοναχών, κληρικών και ειδικών προσκεκλημένων που έφτασαν στη Ναύπακτο από διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

Παρόντες με αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω της θεματολογίας του Συνεδρίου, παρέστησαν πλήν των αλλων και νομικοί, δικηγόροι, δικαστές, εκπαιδευτικοί και λοιποί ενδιαφερόμενοι ερευνητές. 

Πολλοί σύνεδροι, που ενδιαφέρθηκαν για το επόμενο Συνέδριο του 2017, έθεσαν και το ερώτημα: μήπως πλέον έφτασε η ώρα, ώστε ο μοναστηριακός κόσμος στην Ελλάδα, να έχει μιά σοβαρή δημόσια φωνή, γιά τα προβλήματα που τον απασχολούν, όπως και το Άγιον Όρος, αλλά και τα μοναστήρια των Μετεώρων; 

 

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Αποφ. Συμβουλίου της Επικρατείας αρ. 299/ 2016


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από σχετική αίτηση των μοναχών που εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ακύρωσε αμετάκλητα το Προε-δρικό Διάταγμα 5/ 2013, (ΦΕΚ Α 24/17.1.2013), που εκδό- θηκε  μετά απο την αποφαση του μητροπολίτη Ναυπάκτου (ΡΛ' 2011),  που ζητούσε την διάλυση του νομικού προσώπου του Κοινοβιακού Μοναστηριού και την μετατροπή του σε μετόχι της Ιεράς Μονής Αμπελακιώτισσας.  


Η Αίτηση της Ακυρώσεως στρεφότανε κατά του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που ενέκρινε την πρόταση του μητροπολίτη Ναυπάκτου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης στη δίκη, και γιά την υπεράσπιση της πρότασης του μητρτροπολίτη Ναυπάκτου, άσκησε παρέμβαση με δικόγραφο και η  Εκκλησία της Ελλάδος. 


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την ιστορική αυτή απόφασή του, ακυρώνει το Πρ. Διάταγμα περί διάλυσης του μοναστηριού και την απόφαση του μητροπολίτη, αλλά και επίσης απορρίπτει την παρέμβαση της Εκκλησίας Ελλάδος. 


Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, επανέρχεται στην προτέρα νομική κατάσταση της ίδρυσής της, του έτους 1980, όπως δηλαδή ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της, Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, τον τότε μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνό Κοτζιά και επανέρχεται σε ισχύ, το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης που υπέγραψε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. 


Η συγκεκριμένη Απόφαση, αποτελεί νέα νομολογία γιά τα ελληνικά δεδομένα του δημόσιου, του εκκλησιαστικού και του διοικητικού δικαίου, και ουσιαστικά έρχεται να προστατεύσει τον πατροπαράδοτο θεσμό του αυτοδιοίκητου των ελληνικών κοινοβιακών μοναστηριών.  Δεν μπορεί να έχουν πλημμελή αιτιολόγηση και έλλειψη "νόμιμης βάσης" οι πράξεις της εκκλησιαστικής διοίκησης, όταν εκδίδονται σε βάρος των αναγνωρισμένων μοναστηριών.  


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό της Απόφασης αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι:


"...δεν υπήρχε απόφαση σε ισχύ της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία να εγκρίνει τη διάλυση της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου, όπως απαιτείται από τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 3 του ν. 590/1977."


" ...ισχυρισμοί του Δημοσίου και της παρεμβαίνουσας, {Εκκλησίας Ελλάδος}, οι οποίοι προβάλλονται κατ' επίκληση επιβληθέντων σε βάρος των ως άνω αιτούντων επιτιμίων ακοινωνησίας ...είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι."


"...Εν όψει των ανωτέρω, το Δικαστήριο κρίνει, κατ αποδοχή σχετικού λόγου ακυρώσεως, ότι το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα είναι ακυρωτέο, διότι είχε στερηθεί, κατα τον κρίσιμο χρόνο, της νόμιμης βάσης του, όπως αυτή προέκυπτε από την προαναφερθείσα εγκριτική απόφαση της Δ.Ι.Σ...".


Συμπερασματικά υπενθυμίζεται ότι, το καθεστώς των ενοριών που διοικούνται απο τον επιχώριο μητροπολίτη διαφέρει εντελώς από το καθεστώς της διοίκησης των αυτοδιοίκητων κοινοβιακών μοναστηριών που πατροπαράδοτα διοικούνται αποκλειστικά και μόνο απο τον εκλεγμένο Ηγούμενο, το Ηγουμενοσυμβούλιο και την Ολομέλεια του Κοινοβίου.



Το πλήρες κείμενο της Απόφασης:

https://drive.google.com/file/d/0B4RsXv2nzziESmZpU0I3c3NKaUE/view