Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Καταργήθηκαν δύο δίκες στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Καταργήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του ακροατηρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Γ΄ τμήμα,  δύο δίκες, σχετικές με τα εκκλησιαστικά ζητήματα της Ναυπάκτου, μεταξύ της Ι. Μητροπόλεως και της Εκκλησίας Ελλάδος, και της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου. Παρόντες ήσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Μοναχών της Μονής.

Μετά από έγγραφα και κατάλληλους χειρισμούς,  της Ιεράς Συνόδου και της νομικής της υπηρεσίας,  καθώς βεβαίως και της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου, αλλά και της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως και των μοναχών, έγινε τελικά ενώπιον του ακροατηρίου, από τον πληρεξούσιο δικηγόρο,  παραίτηση από  δύο  δικόγραφα εκ μέρους των αιτούντων την νομική διερεύνηση των ζητημάτων που εκκρεμούσαν από το 2012.

Εκτιμάται από εκκλησιαστικούς κύκλους, ως πολύ θετική η εξέλιξη αυτή σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ιδιαίτερα μάλιστα η κατάργηση των δύο δικών σήμερα, μετά και από την πρόσφατη μερική άρση της ακοινωνησίας (τριών κοινοβιατών μοναχών), έρχεται να προστεθεί στις θετικές κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, μέσα στο 2016, γεγονότα που δείχνουν ότι πράγματι κάτι αλλάζει.

Τον έπαινο για το θετικό κλίμα που επικρατεί, δικαιούνται να τον έχουν όλες οι πλευρές που βοήθησαν, και που πράγματι δείχνουν μια διπλωματική κόπωση από την μακροχρόνια εμπλοκή σε διοικητικά αδιέξοδα, που φάνηκε ότι δεν μπορούν να επιλύονται μόνο διά των δικαστηρίων, αλλά και διά της εκκλησιαστικής διπλωματικής οδού, και της κατανόησης και του σεβασμού των διαφορετικών ρόλων και των αρμοδιοτήτων  ενός εκάστου παράγοντα ξεχωριστά.

Ευχόμαστε το θετικό κλίμα να σταθεροποιηθεί προς όφελος ολοκλήρου του πληρώματος της ελλαδικής Εκκλησίας.


1 σχόλιο:

  1. Ο Κύριος να δώσει επίλυση των διαφορών και να ειρηνεύσει όλους όσους επιθυμούν ειλικρινά την αγάπη και την ειρήνευση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή