Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αργεί η «Δικαίωση»,του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ   ΓΡΑΦΕΙΟ   ΝΙΚΟΥ  Ι.  ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ  &  ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ     
Βαλαωρίτου 9Β – Κολωνάκι – 106 71 Αθήνα – Τηλ.: 210 3390557 – Fax: 210 3390558

Αργεί η «Δικαίωση»,του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου.

(Απάντηση στο Δελτίο τύπου 8-3-13)

Στο πρόσφατο «Δελτίο Τύπου» του μητροπολίτη Ναυπάκτου, επιχειρείται και πάλι, η παραπλάνηση, του κοινού, σε συνδυασμό πάντα, με την αποσιώπηση των πραγματικών γεγονότων, με ασύστολα ψεύδη και διαστρέβλωση της αλήθειας.

Ενημερώνουμε υπευθύνως τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της βαναύσως από τον Μητροπολίτη κακοποιηθείσας αλήθειας.

1. Τονίζουμε σε όλους τους τόνους, ότι τα «προβλήματα με την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου» χρονολογικά, άρχισαν με δημόσιες προσωπικές καταγγελίες αποκλειστικά και μόνο, εκ μέρους του μητροπολίτη κ. Ιερόθεου Βλάχου. Μετά την επένδυση, που καθ’ όλα νομίμως, έλαβε η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, ξεκίνησε την «ιερή επίθεση», με ενυπόγραφη επιστολή του, που απέστειλε στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τον τίτλο «ποιός τον ελέγχει;», (βλ.το σχετικό δημοσίευμα: https://docs.google.com/file/d/1sejijDYhyP2f0-J9f8dlHo2Viin9BWfJ0qCfkDIO6aqcUMH7wpQlZ63-kupA/edit).

2. Το έργο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, προς όφελος του Δημοσίου, αλλά και προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής, χωρίς να ζημιωθεί κανείς απολύτως, παρά τα ψευδώς λεγόμενα, σήμερα από τον μητροπολίτη. (Βλ . φωτογρ. του έργου: http://www.thebestfromgreece.com/el/company/holy-metamorfoseos-monastery.html).

3. Το έτος 1997, το Υπουργείο Οικονομικών (τότε ΥΠΕΘΟ), απολύτως ορθά και (πρωτίστως) νομίμως ενέκρινε την χρηματοδότηση και υλοποίηση του πρότυπου αναπτυξιακού έργου στην Ιερά Μονή (Ξενώνα, Συνεδριακό Κέντρο κλπ.). Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, με απόλυτη επιτυχία, με αυστηρούς ελέγχους, και με την ευγενή οικονομική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (βλέπε: http://www.snf.org/EL/index.php?ID=grants_EL&Rec_ID=576,), αλλά και την εν γένει βοήθεια των Συλλόγων της «Αδελφότητος Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου» και «Φίλοι του Μοναστηριού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος». Έτσι, βεβαίως, και μόνον έτσι, κατάφερε η Μονή να ανταποκριθεί στην «ίδια συμμετοχή» συμπεριλαμβανομένων των έργων, που οι ίδιοι μοναχοί ιδιοχείρως εκτέλεσαν.

4. Η πρόσφατη απόφαση «ανάκλησης» (ΦΕΚ Β΄459/ 26-2-2013) της συγκεκριμένης επένδυσης, του έργου που ολοκληρώθηκε και που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, και όχι σε ιδιώτες, πρόκειται άμεσα (άμα τη λήψει του σχετικού φακέλου από το αρμόδιο Υπουργείο, στο οποίο έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα) να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στο οποίο άλλωστε εκκρεμούν και τα ανάλογα ένδικα μέσα κατά του Π.Δ. περί διάλυσης της Ιεράς Μονής), ενώ το δρόμο της ποινικής Δικαιοσύνης θα πάρει ο κ. Ιερόθεος για τα ψεύδη με τα οποία παραπλάνησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη Διοίκηση (έχει ήδη διαταχθεί σε βάρος του από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης για τα ψεύδη με τα οποία πέτυχε την -προσωρινή- διάλυση της Ιεράς Μονής).

Επιμελώς το αποσιωπά ο μητροπολίτης, που εντελώς προσχηματικά αναφέρει στο Δ.Τ. ότι «το πρόβλημα είναι πρωτευόντως εκκλησιολογικό… και δευτερευόντως διαχειριστικής τάξης και διαφάνειας…): Η απόφαση, δεν είναι τελεσίδικη. Και δεν έχει ελεγχθεί δικαστικώς η νομιμότητά της, σε κανένα επίπεδο. Ούτε διοικητικό, ούτε ακυρωτικό, ούτε ποινικό. Τα δικαστήρια θα κρίνουν τις καταγγελίες του μητροπολίτη και το αν «το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα «έπασχε από νομικής πλευράς» ή όχι (όπως θα κρίνουν και τις δικές του βαρύτατες ποινικές ευθύνες για τα ψεύδη του). Άρα είναι πολύ νωρίς σήμερα, να μιλά για «δικαίωση» επί των μακροχρόνιων αναπόδεικτων ψευδοκαταγγελιών του, ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, που καταγγέλλει, τα όσα καταγγέλλει, επειδή και μόνο δεν εισέπραττε ποτέ «προμήθειες» επί των εκτελουμένων έργων. Ψευδώς αναγράφει ο συντάκτης του Δελτίου τύπου, ότι δήθεν «ο Μητροπολίτης αποδεδειγμένως ουδέποτε ζήτησε … από την συγκεκριμένη πρ. Ιερά Μονή να καταβάλλουν στην Ιερά Μητρόπολη ποσά ή ποσοστά».

Και βέβαια ζήτησε «πολλά ποσοστά» και μάλιστα εγγράφως!!!

α) Bλέπε σχετικά στο υπ’ αριθμ. 649/ 19-10-1999 οκτασέλιδο έγγραφό του: Έγραφε στην ΔΙΣ περί «προτεσταντικής νοοτροπίας»της Εισαγγελικής Διάταξης (sic)… και περί του ότι «…των διαφόρων χρημάτων τα οποία εισρέουν στην Ιερά Μονή… από τις κρατικές επιχορηγήσεις δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από τον Μητροπολίτη η προσπόριση παρανόμου οφέλους ή βλάβης του Δημοσίου ή της Ιεράς Μητροπόλεως. Δεδομένου δε ότι από την εκτέλεση των έργων στην Ιερά Μονή, καταβάλλεται το ΦΠΑ και ποσό 1% …, 3% …, 2%... κλπ διαπιστούται η παράβασις».

β) Στο δε Συμβούλιο της Επικρατείας έγραφε με το υπ’ αριθμ.439/25-7-2003 έγγραφό του: «η Ιερά Μονή έχει λάβει υψηλές Κρατικές Επιχορηγήσεις… οφείλει να αποδώσει πολλά ποσοστά σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς». Τί ποσοστά είναι αυτά κ. Ιερόθεε…;

5. Ψευδώς και εν πλήρη γνώση της αναληθείας ισχυρίζεται επίσης, ο κ. Ιερόθεος, ότι δήθεν το «Υπουργείο…απεφάσισε ότι η επένδυση στην πρώην Ιερά Μονή ήταν παράνομη…».

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, παραπλανηθέν από τη σωρεία των ψευδολογιών του μητροπολίτη (για τις οποίες θα δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη) εξέδωσε μετά από 16χρόνια (!) απόφαση «ανάκλησης» της επένδυσης. Αλλά, για το αν και το τί είναι παράνομο ή όχι, θα αποφανθεί αποκλειστικά και μόνο, η αρμόδια Δικαιοσύνη, που θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Ούτε υπηρεσιακοί παράγοντες ούτε οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες ενός μητροπολίτη, αντικαθιστούν την αρμόδια Δικαιοσύνη! Και η οποία θα βασιστεί (τόσο σε ποινικό επίπεδο -για να καταδικάσει τον μητροπολίτη- όσο και σε διοικητικό επίπεδο -για την ανάκληση του Π.Δ.- αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, επίσης για την ανάκληση του Π.Δ., όταν η Διοίκηση αντιληφθεί ότι υπήρξε κυριολεκτικώς θύμα παραπλάνησης του μητροπολίτη), μεταξύ άλλων και στον έλεγχο που έχει ήδη διενεργηθεί απ΄το Κεντρικό Όργανο Ελέγχου της επίμαχης επιδότησης της 9.10.2009, το πόρισμα του οποίου είναι σήμερα πραγματικός καταπέλτης κατά του ψευδόμενου μητροπολίτη, ο οποίος ΔΟΛΙΩΣ το αποκρύπτει!! Και όχι μόνον: Η οικονομική διαχείριση έχει επανειλημμένα κριθεί άψογη,ακόμα και στο φλέγον περί ΦΠΑ ζήτημα, (βλέπε σχετικά απόφ. Αρ. 19/ 2003 Συμβ. Εφ. Πατρών: http://ignatiosstavropoulos.blogspot.gr/2012/12/19-2003.html), το οποίο απήλλαξε το Ηγουμενοσυμβούλιο από κακουργηματικές κατηγορίες που με επιμονή και εμμονή προσπάθησε να αποδώσει στην Ιερά Μονή η μητροπολίτης. Καθώς επίσης και στο πολεοδομικό ζήτημα, παρά τις επίμονες έγγραφες καταγγελίες του μητροπολίτη, περί δήθεν πολεοδομικών παραβάσεων, δικαιώθηκε τελικά η Μονή ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών Αρχών. Βλέπε την σημαντική Απόφ. 687/2008 Δ.Εφ. Πατρών Τμ. Β΄ -Ακυρωτική Διαδικασία- που ακυρώνει την «πράξη του προϊσταμένου του τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών Ναυπάκτου» http://ignatiosstavropoulos.blogspot.gr/2013/03/687-2008.html.

6. Eξ άλλου, το γεγονός της συγχώνευσης (Ιανουάριος 2013) των Ιερών Μονών Αμπελακιώτισσας και Μεταμορφώσεως, μετά από προσωπικό αγώνα δρόμου του μητροπολίτη κ. Ιερόθεου, ώστε ο ίδιος προσωπικά να «ελέγχει» (!) πιο βολικά τα ζητήματα διοίκησης των μοναστηριών, «δημιούργησε» μία νέα πρωτόγνωρη «νομική κατάσταση» στην υπόθεση. Θα κληθεί δηλαδή, εντός ολίγου η αρμόδια Δ.Ο.Υ Μεσολογγίου, να στείλει προς εξόφληση, το λογαριασμό του αστρονομικού ποσού των προστίμων κ.λ.π. (τρία εκατομμύρια ευρώ περίπου!!!), στην άτυχη «κυρίαρχη» Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας! Και βέβαια, πιθανόν, όχι μόνο σ’ αυτήν! Το σκέφτηκε αυτό κανείς; Ή νομίζει ο σεβασμιότατος, ότι είναι αφελείς οι υπάλληλοι των φορολογικών αρχών, και με μια συγγνώμη των μοναχών, όπως προδήλως ειρωνικά και προσχηματικά αναφέρει, θα διαγραφούν δήθεν τα φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο, που ο ίδιος ως επίσκοπος, φρόντισε και αγωνίστηκε, να επιβληθούν στα μοναστήρια του; Θα μπορέσει άραγε ο ίδιος,να «αναλάβει τις ευθύνες» του;

7. Είναι άκρως συκοφαντικός και στα όρια του παραλόγου ο ασύλληπτος ισχυρισμός του μητροπολίτη, ότι «οι Μοναχοί… ανήκουν σε εκείνους που συνετέλεσαν στο να φθάση η Πατρίδα μας στην οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των ανθρώπων» και ότι «επιδίδωνται… σε διασπάθηση του δημοσίου χρήματος…»(!). Και κινείται πραγματικά στα όρια του παραλόγου ο ανωτέρω ισχυρισμός του μητροπολίτη, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη του δεδομένου ότι ο ίδιος ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος Βλάχος, και όχι το Δημόσιο, ζήτησε με έγγραφό του (αρ.7656/ 15-10-2008) την ανάκληση των Υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες η Ιερά Μονή έλαβε την συγκεκριμένη επιχορήγηση!! Και μπορεί άραγε να μας εξηγήσει ο σεβασμιότατος, πώς μια επιχορήγηση στο μοναστήρι το έτος 1997/8, προκάλεσε την ελληνική «οικονομική κρίση» το έτος 2011/12; Τον αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών που και κρίση έχουν και νου και λογική.

Ποτέ δεν υπήρξαν τόσα πολλά ψέματα σε ένα μόνο δελτίο τύπου

Για την μοναστική Αδελφότητα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου

Αθήνα 17-3-2013

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Νίκος Ι. Αντωνιάδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου