Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Μπροστά στην κάλπη

Κάθε φορά πριν τις εκλογές,  όσοι ενδιαφερόμαστε για τα κοινά,  ακούμε ή ενημερώνουμε άλλους, σχετικά με τα προβλήματα, τοπικά ή πανελλαδικά, που έχουν δημιουργηθεί και που όμως  παραμένουν άλυτα, σε προσωπικό, ομαδικό-κλαδικό, κοινωνικό επίπεδο.

Το ίδιο ακριβώς δημοκρατικό δικαίωμα, να διεκδικούμε λύσεις, έχουμε και εμείς οι χριστιανοί, οι ιερείς, οι  μοναχοί ή οι μοναχές των Κοινοβιακών Ορθόδοξων Μοναστηριών της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα υπενθυμίζω,  ότι   πολύ σοβαρά ζητήματα  απασχολούν πλέον και τον ορθόδοξο κοινοβιακό μοναχισμό στην Ελλάδα. Δυστυχώς οι κυβερνώντες πολιτικοί και η διοικούσα κρατική Εκκλησία Ελλάδος, φαίνεται αρκετές φορές, να είναι απέναντι, ως αντίδικοι, και όχι δίπλα στους μοναχούς.

Οι μοναχοί, με απόλυτη ελευθερία   θέτουν και στους πολιτικούς, προσωπικά,  τα πρωτόγνωρα και σοβαρά προβλήματα, που τους απασχολούν σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσκολλώνται στον ένα ή στο άλλο πολιτικό σχηματισμό.

Βασικά προβλήματα στον ελλαδικό Μοναχισμό σήμερα είναι:

1. Η προσπάθεια να καταργηθεί με αυθαιρεσίες της διοίκησης, ο πανάρχαιος ορθόδοξος θεσμός του αυτοδιοίκητου, των κοινοβιακών μοναστηριών στην Ελλάδα, με παράλληλη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μοναχών.

2. Το γεγονός, πως όλοι οι μοναχοί της Ελλάδος, παραμένουν ανασφάλιστοι, και αβοήθητοι από την Πολιτεία και την κρατική Εκκλησία, καίτοι προσφέρουν τεράστια κοινωνική και εθελοντική εργασία στο ευρύτερο σύνολο και δρουν υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος.

3. Η αυθαίρετη πολλές φορές και ανεξέλεγκτη εκποίηση  της μοναστηριακής περιουσίας, χωρίς καμιά ουσιαστική διασφάλιση υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος ή υπέρ των μοναστηριών, ή υπέρ της τοπικής κοινωνίας των χριστιανών πολιτών δωρητών. Το γεγονός αυτό, ειδικά στη Ναυπακτία, κόστισε μέχρι σήμερα την απώλεια τεράστιας ακίνητης και κινητής μοναστηριακής περιουσίας, που κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς  τι απέγινε, και για ποιο ακριβώς λόγο, ποτέ δεν δημιουργήθηκε απ΄ αυτήν κάποιο σοβαρό αποθεματικό, για θρησκευτικούς, κοινωνικούς σκοπούς.

- Οι μοναχοί, αλλά και οι λοιποί χριστιανοί, πάντα βλέπουν με ευγνωμοσύνη, τον κάθε υποστηρικτή στα δίκαια και νόμιμα «συμφέροντά» τους, όπως εξ άλλου πράττει κάθε άλλος σοβαρός πολίτης, στην πατρίδα μας ή άλλου. Παράλληλα οφείλουν, με κάθε νόμιμο μέσο, να στέκονται εμπόδιο στην όποια αυθαιρεσία σε βάρος των μοναστηριών.

- Η τακτική των εκβιασμών ή του εκφοβισμού με μηνύσεις, αγωγές κλπ πειθαρχικές διώξεις κατά των μοναχών, που υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των μοναστηριών, δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που νομίζουν οι διώκτες.  Ευτυχώς υπάρχουν οι Δικαστές, Έλληνες και Ευρωπαίοι.

-Η καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου, Νόμων, ιερών Κανόνων, και η διαπλοκή-εμπλοκή των συγκεκριμένων πολιτικών - κυβερνητικών προσώπων, της παρούσας κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας, και ειδικότερα, η προσπάθειά τους, εναντίον του πανάρχαιου θεσμού του αυτοδιοίκητου, του Κοινοβίου μοναστηριού της Μεταμορφώσεως Σωτήρος στη Ναύπακτο, είναι μοναδική στην ιστορία του ελεύθερου ελληνικού Κράτους. Η πολιτική αυτή συμπεριφορά, και το πολιτικό θράσος, δεν αθωώνεται επειδή έχει τις «ευλογίες» και την σύμφωνη γνώμη, συγκεκριμένων υψηλόβαθμων ρασοφόρων, όπως του τοπικού μητροπολίτη Ναυπάκτου και λοιπών άλλων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι μοναχοί της Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, έχουν εμπρόθεσμα προσφύγει στα αρμόδια ελληνικά Δικαστήρια, κατά των Αποφάσεων, των Υπουργών Παιδείας  κ. Αρβανιτόπουλου και Ανάπτυξης, κ.  Μηταράκη, της παρούσας κυβέρνησης. 

Οι Έλληνες Χριστιανοί πολίτες, μπροστά στις κάλπες, καλούνται σήμερα, να προσέξουν πολύ καλά τι ακριβώς και ποιους επιλέγουν ως κυβερνώντες. Πρίν να είναι πολύ αργά.

1 σχόλιο: