Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ», ΤΗΣ 15 Ιαν. 2017

Την Κυριακή 15-1-2017, διεκόπη η Θεία Λειτουργία στους Ναούς της Ναυπάκτου για να αναγνώσει ο Ιερέας προς τον Λαόν μιαν κατηγορητική «ανακοίνωση», κείμενο της Ι. Συνόδου, εις βάρος της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου. (Βλ. λινκ: http://www.vimaorthodoxias.gr/ekklisia-tis-ellados/i-iera-sinodos-stirizi-ton-nafpaktou-ierotheo/).
Το γεγονός έλαβε ήδη δημοσιότητα. Η μοναστική Αδελφότητα, ουδέποτε έλαβε κάποιο παρόμοιο έγγραφο, όπως πάντα συμβαίνει με την υπηρεσιακή εκκλησιαστική αλληλογραφία.  Άρα από το γεγονός αυτό και μόνο, ελέγχεται ως αναξιόπιστο το περιεχόμενο του «Συνοδικού» αυτού εγγράφου (εγκύκλιος αριθμ. 2982/2017).

Αγανακτισμένος ο παρών πιστός Λαός, αντέδρασε, και πολλοί έφυγαν από τους ναούς, από την Θ. Λειτουργία, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων: «Πάλι τα ίδια. Δεν βαρέθηκε ο δεσπότης να λέει και να ξαναλέει τα ίδια και τα ίδια». Τα νέα κυκλοφόρησαν πανελλαδικά και διεθνώς στον απόδημο ελληνισμό. Πολλοί αγανάκτησαν κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου που έστειλε ένα λίβελο με ψεύδη και συκοφαντίες, εναντίον των αθώων Μοναχών της Ναυπάκτου, που επι είκοσι χρόνια υπομένουν άδικο διωγμό.
Από εκκλησιαστικούς κύκλους ερμηνεύεται ότι, σκοποί της «ανακοινώσεως» αυτής ήταν, α) να αποτρέψει κατοίκους της περιοχής, στο να συμμετάσχουν στην ετήσια πανηγυρική εορτή της Βασιλόπιττας, στο Μοναστήρι. Και β), να χρησιμοποιηθεί, πιθανόν η «ανακοίνωση – εγκύκλιος» στά δικαστήρια, ως γενικής χρήσης «συγχωροχάρτι», υπέρ του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, για να  βοηθηθεί σε ποινικές/αστικές δίκες, που εκκρεμούν, όπου είναι και ο ίδιος εμπλεκόμενος.
                    Τελικα, η πάνδημος παρουσία του ναυπακτιακού λαού, που στηρίζει την κοινοβιακή μοναστική Αδελφότητα επί σαράντα και πλέον χρόνια, στις εκδηλώσεις που έγιναν στο συνεδριακό κέντρο του Μοναστηριού, στις 15-1-2017, διέψευσαν τις όποιες κακόβουλες προσδοκίες των συντακτών της «ανακοινώσεως».
Η «ανακοίνωση» λειτούργησε μόνο στο να εκθέσει ανεπανόρθωτα τον επιχώριο  Μητροπολίτη που φρόντισε και έστειλε για ανάγνωση και δημοσίευσε την «ανακοίνωση-εγκύκλιο».

ΤΑ ΠΕΡΙ  ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΩΝ  ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Η «ανακοίνωση», αποδίδει κατηγορία και μομφή ότι: η «Ἱερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Ναυπάκτου, ἡ ὁποία ἀπασχόλησε ἀπό τήν ἵδρυσή της ὅλους τούς Μητροπολίτες Ναυπάκτου καί τήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας μας, μέ τίς διαρκεῖς ἀντικανονικές ἐνέργειές της καί τόν ἀντιπαραδοσιακό μοναχισμό της, πού ἀποτελεῖ ἀλλοίωση τοῦ ὀρθοδόξου μοναχισμοῦ».
 Στην κατηγορία αυτή όμως, έχουν απαντήσει ήδη,  κορυφαίοι εκκλησιαστικοί Ηγέτες της Ορθοδοξίας, οι οποίοι μετά από δεκαετίες ζωής του τεραστίου έργου της Ιεράς Μονής μας, μας απέδωσαν όχι κάποια μομφή και κατηγορία αλλά τόν δίκαιο έπαινο, τον θαυμασμό, τα συγχαρητήρια και τα παράσημά τους. Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, Ιερές Μονές, Ηγούμενοι και Μοναχοί, από την Ελλάδα και από το Άγιον Όρος, και Λαϊκοί, από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Όλοι αυτοί οι Ηγέτες της Εκκλησίας, ως ειδήμονες, γνώριζαν και γνωρίζουν με λεπτομέρειες την κανονικότητα των ενεργειών και της δράσεως της Ιεράς Μονής Μεταμορ-φώσεως Ναυπάκτου. Ως γνώστες, εξέφραζαν επισήμως και ενυπογράφως τόν έπαινο, τόν θαυμασμό, την τιμή και τά συγχαρητήριά τους πρός την κοινοβιακή Ιερά Μονή μας.
Μάλιστα ως αρμόδιοι για τα εκκλησιαστικά, έδωσαν κατά καιρούς αδιάψευστες γραπτές δηλώσεις, που έχουν ήδη δημοσιευθεί, κατ’ επανάληψη, (Βλ.Περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ», και  λινκ: http://ignatiosstavropoulos. blogspot.com/2017/01/blog- post.html) που υποστηρίζουν ως κανονικές τις ενέργειες της Ι. Μονής από την ίδρυσή της, πού ἀποτελεῖ έμπρακτη πραγμάτωση και επιτυχία (και όχι ἀλλοίωση) ενός υγιούς και ὀρθοδόξου παραδοσιακού μοναχισμοῦ.

Αρχικά αναφέρουμε την

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, που 25 χρόνια από την ίδρυση της Μονής,  έστειλε εγγράφως τόν έπαινο και τις ευχαριστίες στόν Κτήτορα και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, τιμώντας, επαινώντας και ευχαριστώντας τον για την ορθόδοξη διδασκαλία του και τις ορθόδοξες και κανονικές ενέργειες και κόπους και μόχθους του,  γράφοντας  μεταξύ άλλων τα εξής:

«...῾Η Διαρκής ῾Ιερά Σύνοδος τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς ῾Ελλάδος ἐν τῇ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς τῆς 4ης ὑπερμεσοῦντος Δεκεμβρίου ἐ.ἔ. εἰς τάς παρασχεθείσας ὑφ' ὑμῶν τῇ ᾿Εκκλησίᾳ ἱεραποστο-λικάς ὑπηρεσίας ἀφορῶσα καί κατά χρέος τιμῶσα ὑμᾶς ὡς ἐργάτην τοῦ ᾿Αμπελῶνος τοῦ Κυρίου, ἐκφράζει ὑμῖν τάς ὁμοθύμους εὐχαριστίας Αὐτῆς ἐπί πᾶσιν, οἷς ἐμόγησεν ἡ ὑμετέρα Πανοσιολογιότης ἐν τῇ διακονίᾳ τοῦ Θείου Κηρύγματος καί τῆς σωτηρίας ψυχῶν».

Επίσης.  Πρώτον   αναφέρουμε τον ίδιο τον επιχώριο

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ, κ. ΙΕΡΟΘΕΟ, ο οποίος σε απομαγνητοφωνημένη ὁμιλία του πρός τους Μοναχούς της Ιεράς Μονής μας, μιλάει για τον σεβασμό της Μονής πρός τους προκατόχους του Μητροπολίτες Ναυπάκτου και γενικά πρός τους Μητροπολίτες και την Ιερά Σύνοδο, αλλά και πρός αυτόν τον ίδιον:

«...Θά πρέπει καί πάλι νά σᾶς εὐχαριστήσω... γιά τόν σεβασμό, τόν ὁποῖον δείχνετε στό ἀξίωμα τοῦ ᾿Επισκόπου καί γενικώτερα στήν ὅλη ἐκκλησιαστική συγκρότησι...». «...Ξέρουμε ὅτι ἡ Μοναχική ζωή εἶναι ἀπαραίτητη σήμερα, εἶναι αὐτή πού ἐκφράζει τό ἀληθινό ὀρθόδοξο ἦθος... Γιαυτό δέν νοεῖται χριστιανός καί δέν νοεῖται ἀκόμη καί κληρικός, πού νά μήν ἀγαπᾶ τόν Μοναχισμό. Γιατί τότε φαίνεται πώς δέν ἀγαπᾶ τήν ᾿Ορθόδοξη ᾿Εκκλησία, δέν ἀγαπᾶ τήν ὀρθόδοξη Θεολογία καί δέν ἀγαπᾶ τόν ἑαυτό του... ».

Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, διά του απεσταλμένου αντιπροσώπου του, Αρχιμ. π. ᾿Αντωνίου Βαζούρα, ονομάζει την Ιερά μας Μονή «πύργον τῆς ᾿Ορθοδοξίας μας». «Πανοσιολογιώτατε ἅγιε Καθηγούμενε. Σᾶς μεταφέρω τόν χαιρετισμόν καί τίς εὐχές τοῦ σεπτοῦ Ποιμενάρχου μας, πρός συνέχισιν τοῦ πνευματικοῦ σας ἔργου, ὥστε ὁ ῞Αγιος Θεός νά βοηθήση την Ιεράν ταύτην Μονήν, τόν πύργον αὐτόν τῆς ᾿Ορθοδοξίας μας στήν περιφέρειαν αὐτήν ἀλλά καί ἐν γένει τῆς ᾿Ορθοδοξίας».

  Στις κατηγορίες της «ανακοινώσεως» απάντησαν οι ίδιοι, η Ι. Σύνοδος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Οι ίδιοι 25 περίπου χρόνια από την ίδρυσή της, την τιμησαν, την επαίνεσαν, την ευχαρίστησαν και την αποκάλεσαν «πύργον τῆς ᾿Ορθοδοξίας μας στήν περιφέρειαν αὐτήν ἀλλά καί ἐν γένει τῆς ᾿Ορθοδοξίας».

  Επίσης, απολογούνται για μας και όλοι όσοι μας δικαιώνουν, με τόν έπαινο, τον θαυμασμό, τα συγχαρητήρια, την συμπαράσταση τις ευχές και τις ευλογίες τους και τα παράσημά τους. Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, Ιερές Μονές, Ηγούμενοι και Μοναχοί, από Ελλάδα και από το Άγιον Όρος, και Λαϊκοί, από την Ελλάδα και από το Εξωτερικό. Τα επαινετικά και τιμητικά έγγραφά τους φυλάσσονται στο Αρχείο της Μονής.  
 Και βρίσκονται ήδη δημοσιευμένα στο ιστολόγιο: http://ignatiosstavropoulos. blogspot.com/2017/01/blog- post.html)  και στό έντυπο Περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ». 
  Αρκούν τα συγχαρητήρια, οι έπαινοι, οι θαυμασμοί, και τα παράσημά των Ηγετών της Ορθοδοξίας, για να διαψεύσουν την «ανακοίνωση», και να δείξουν ότι η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως, από την ίδρυσή της έκανε  κανονικές και νόμιμες ενέργειες και δεν δημιούργησε προβλήματα στην Εκκλησία και στούς Μητροπολίτες Ναυπάκτου και στην Ι. Σύνοδο.
 Ποιός άρα λέει ψέματα; Η παρούσα «ανακοίνωση – εγκύκλιος» – «φωτοβολίδα», ή όλοι αυτοί οι εκκλησιαστικοί Ηγέτες,   οι Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, που έδωσαν συγχαρητήρια, ή ευχαριστίες, ή επαίνους, ή θαυμασμούς, και παράσημα;  
 Ας προβληματιστεί ο κάθε αναγνώστης για το τι πράγματι συμβαίνει.

ΠΕΡΙ  ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ

Η εγκύκλιος, κατηγορεί «τήν Ἱερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Ναυπάκτου, ...για τόν ἀντιπαραδοσιακό μοναχισμό της, πού ἀποτελεῖ ἀλλοίωση τοῦ ὀρθοδόξου μοναχισμοῦ». Στην ψευδέστατη αυτή κατηγορία, δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά ο σύγχρονος Μοναχισμός. Έχουν απαντήσει ήδη, αντί για μας, τα Ορθόδοξα Κοινόβια Μοναστήρια και οι Μοναχοί, που ως ειδήμονες – ειδικοί, γνωρίζουν καλά ποιος είναι ο γνήσιος και παραδοσιακός Μοναχισμός και ποια είναι η τάχα «αλλοίωσή του».

 Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι η Ι. Μονή «ἀπό τήν ἵδρυσή της» και για δεκαετίες, απέσπασε τον δίκαιο έπαινο, τον θαυμασμό, την βοήθεια και τα συγχαρητήρια πλήθους Ιερών Μονών και Ηγουμένων και Μοναχών, από το Άγιον Όρος και την Ελλάδα, αλλά και πιστών λαϊκών, από την Ελλάδα και από το Εξωτερικό. Όλα αυτά τα συγχαρητήρια και ο θαυμασμός, φαίνονται καθαρά και στις έγγραφες μαρτυρίες, των Μοναστηριών, που κανένας, δεν μπορεί να τις διαψεύσει, και που έχουν ήδη δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη. Ο αναγνώστης μπορεί να  δει αναλυτικά στό λίνκ: http://ignatiosstavropoulos. blogspot.com/2017/01/blog- post.html), αλλά και στο Περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ». Τα τιμητικά αυτά έγγραφα φυλάσσονται στο Αρχείο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως.   
Όλοι αυτοί γνωρίζουν καλά και μάλιστα από κοντά ότι Ι. Μονή μας από την ίδρυσή της ζεί τον παραδοσιακό ορθόδοξο μοναχισμό της, πού αποτελεί πλήρη εφαρμογή των αρχών του όλου Ορθοδόξου Μοναχισμού, προς δόξαν και τιμήν του.

Ας αναρωτηθούν οι συντάξαντες την «ανακοίνωση», αλλά ας αναρωτηθεί και ο κάθε καλόπιστος  αναγνώστης. Ποιός άρα μπορεί να  ψεύδεται; Η παρούσα «ανακοίνωση – εγκύκλιος» – «φωτοβολίδα», ή όλοι αυτοί οι Ηγέτες του Ορθοδόξου Μοναχισμού μαζί με τους εκκλησιαστικούς Ηγέτες, Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους και Μητροπολίτες;


ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στις κατηγορίες επίσης έχουν απαντήσει ήδη, αντί για μας, και κάποιοι άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι. Είναι οι Λαϊκοί μέλη της Εκκλησίας, και μάλιστα ως οι διάφοροι δημόσιοι συλλογικοί φορείς, με εκπροσώπους τους, όπως π.χ. ο Δήμος Ναυπάκτου, η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (που γνώρισε από κοντά το μεγάλο και ιερό έργο της Ιεράς Μονής μας και παραχώρησε το μεγάλο τμήμα του Δημοσίου κτήματος του Μοναστηριού, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπάκτου, οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Αμερικής και Καναδά και πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί δίδουν τιμή και δόξα στο τεράστιο ιερό έργο της Ιεράς Μονής μας, είτε που το ζουν από κοντά και είτε που το ενίσχυσαν με τα χρήματά τους, μαζί με τους επαίνους, τον θαυμασμό και τα πολλά συγχαρητήρια που έγραψαν και γράφουν και διακηρύττουν στις ομιλίες τους. Τα έγγραφά τους, τα τιμητικά Διπλώματα και τα λοιπά παρόμοια, φυλάσσονται στο Αρχείο της Μονής. Ο αναγνώστης μπορεί να δει στο λίνκ http://ignatiosstavropoulos. blogspot.com/2017/01/blog- post.html) και στο έντυπο περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ».
Σταματούμε εδώ την παράθεση από τα συγχαρητήρια, επαίνους, τιμητικά διπλώματα και θαυμασμούς. Και λέμε μαζί με τον Απόστολο Παύλο, στους κατηγόρους μας: «Γίναμε ἀνόητοι μὲ τὸ νὰ περιγράφουμε τούς επαίνους, τά συγχαρητήρια και τους θαυμασμούς της Εκκλησίας; Σεῖς μᾶς ἀναγκάσατε. Ἔπρεπε Σεῖς νὰ μᾶς συσταίνετε» (Β΄ Κορ, 12,11) και να μή μας διασύρετε με ψεύδη.

ΠΕΡΙ  ΑΤΑΣΘΑΛΙΩΝ

 Κατηγορεί ψευδώς, η «ανακοίνωση», ὅτι: «…ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος ἀναγκάστηκε νά διενεργήσει ἐλέγχους στήν Ἱερά Μονή Μεταμορφώσεως προκειμένου νά ἀντιμετωπίσει ζητήματα οἰκονομικῶν ἀτασθαλιῶν…».
  Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος, την διαψεύδει με τα δικά του λόγια. Δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα του Αγρινίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» 2-12-2008, ότι «δέν καταλογίζει οικονομική ατασθαλία στην Ι. Μονή».

 Τα αληθή γεγονότα είναι αποκαλυπτικά. Σύντομο ιστορικό είναι το εξής: Ο κ. Ιερόθεος εξ αρχής ζήτησε από τον  Ηγούμενο, εντελώς αυθαίρετα και παράνομα, να του παραδώσει την διοίκηση και την διαχείριση της περιουσίας του Μοναστηριού. Έπειτα συστηματικά προσπάθησε, εκμεταλλευόμενος την θέση του, να οδηγήσει σε παράνομες πράξεις τον Ηγούμενο και τούς Μοναχούς της Ι. Μονής, με το να τους αναγκάσει να εγγράψουν με τέτοιο τρόπο στα λογιστικά βιβλία της Μονής τα κονδύλια διαφόρων έργων επιδοτουμένων από το Δημόσιο ή και άλλους χορηγούς, ώστε να προκύψει «χρέος» και να οφείλει να πληρώσει η Ιερά Μονή παρανόμως, ως «κρατήσεις-ποσοστά» τεράστια χρηματικά ποσά, προς την Μητρόπολη, γιά το Μητροπολιτικό Μέγαρο και Γραφείο, αλλά και για άλλα εκκλησιαστικά ταμεία. Αυτά  αναφέρονται λεπτομερώς στα σχετικά δημόσια έγγραφα του Μητροπολίτη :
Α΄) προς την Ι. Μονή, υπ' αριθμ. 616/3-11-1998
Β΄) προς την Ι.Σύνοδο, 649/19-10-1999, σελ. 5. παρ. 2,
Γ΄) προς το Συμβούλιο της Επικρατείας 439 / 25-7-2003) σελ. 2, παρ. 13.
Βέβαια ο Ηγούμενος, το Ηγουμενοσυμβούλιο, και οι Μοναχοί ως Ολομέλεια, δεν  πειθάρχησαν στην μη νόμιμη απαίτηση. Έκτοτε, ο κ.Ιερόθεος, κήρυξε τον άδικο εκδικητικό μακροχρόνιο διωγμό εναντίον του Μοναστηριού. Αδιάκοπες οι καταγγελίες για δήθεν αντικανονικές ενέργειες, στα Δικαστήρια, στις αρμόδιες Αρχές και στην Ι. Σύνοδο. Τελικά, τα Δικαστήρια τον απογοήτευσαν πλήρως, αποδίδοντες τη δικαιοσύνη. Εκδόθηκαν μέχρι σήμερα εκατόν ογδόντα πέντε (185) !... Αποφάσεις αρμοδίων Δικαστικών Αρχών προστατεύοντες την Μονή και τους Μοναχούς. Ο αναγνώστης μπορεί να δει στο λινκ http://ignatiosstavropoulos. blogspot.com/2017/01/blog- post_29.html  και στο περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ».
Επίσης, ο κ. Ιερόθεος με τις εκδικητικές αναφορές του προκάλεσε πλήθος οικονομικών ελέγχων στο Μοναστήρι, ελπίζοντας ότι θα αποδείκνυε τους μοναχούς, ως καταχραστές του ιερού χρήματος της Μονής. Πραγματοποιήθηκαν στην Μονή πενήντα επτά (57)!... Έλεγχοι, από αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, Υπουργεία κλπ. Ελεγκτικούς Οργανισμούς. Οι οικονομικοί έλεγχοι τον απογοήτευσαν διότι εξεδόθησαν άριστα πορίσματα υπέρ της Μονής.  Ο αναγνώστης μπορεί να δει στο λινκ: http://ignatiosstavropoulos. blogspot.com/2017/01/57.html και στο Περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ».
Επί πλέον με την τακτική του, επέτυχε ο κ. Ιερόθεος να προκαλέσει ακόμη και την έκδοση  Προεδρικού Διατάγματος, που ενέκρινε πράξη που ο ίδιος εξέδωσε για να διαλύσει, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Μοναστηριού, καταλύοντας οριστικά το αυτοδιοίκητο του Κοινοβίου αλλά και την νομική του υπόσταση ως οργανισμού.

 Απώτερος στόχος, να διώξει τους Μοναχούς από το Μοναστήρι της Ναυπάκτου, σε άλλα Μοναστήρια, όπως έγραφε σε σχετικό έγγραφό του, ώστε να περιέλθει πλέον στα χέρια του η διοίκηση και η διαχείριση του Μοναστηριού. Όμως, δεν τα κατάφερε, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με την Απόφασή του με αρ. 299/2016, ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα, επαναφέροντας το μοναστήρι στην κανονική του νομική υπόσταση ως αυτοδιοίκητου νομικού προσώπου.
 Εκτός αυτού, ο ίδιος Μητροπολίτης, και ενώ υπήρχε η νόμιμη και κανονική διοίκηση της κοινοβιακής Μονής, με στόχο να επιτύχει να πάρει οριστικά  την διοίκηση και διαχείρισή της, επιχείρησε δύο φορές παρανόμως να διορίσει επιτροπή διοίκησης και διαχείρισης του μοναστηριού, που δεν την είχαν εκλέξει οι Μοναχοί, ώστε να καταργήσει οριστικά το θεσμό του αυτοδιοίκητου στο ιερό Κοινόβιο.
   Αλλά απέτυχε σε όλα αυτά, διότι και οι δύο Επιτροπές τελικά παραιτήθηκαν, εν όψει των νομικών προβλημάτων, ενώ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, κανένας Κληρικός της Μητροπόλεως Ναυπάκτου δεν δέχθηκε να διορισθεί μέλος τέτοιων διαχειριστικών Επιτροπών.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο κ. Ιερόθεος φαίνεται να ελπίζει με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και αναφορές, και με τους όποιους οικονομικούς ελέγχους να «κλείσει στις φυλακές» όλους τους μοναχούς, ώστε προφανώς, να μπορέσει έστω και έτσι να «πάρει στην εξουσία του», την διοίκηση και διαχείριση της Μονής Μεταμορφώσεως και της περιουσίας της.

ΠΕΡΙ  ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η  «ανακοίνωση» αναφέρει επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταλογίσει μεγάλα ποσά σε βάρος της Ιεράς Μονής. Γενικά και αόριστα.
Το αληθές πραγματικό ιστορικό της υπόθεσης, είναι ότι για να μπορέσει να πολεμήσει ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος τούς Μοναχούς, χρησιμοποίησε, την σύζυγο του οδηγού του αυτοκινήτου του, την κυρία Σ. Κ., που ανεξήγητα (!) τοποθετήθηκε ξαφνικά, ως προϊσταμένη της Εφορίας στην Ναύπακτο. Η κυρία Σ. Κ., ως «πνευματικό του τέκνο», σίγουρα θα έκανε τυφλή «υπακοή».
Με στόχο να κυνηγηθούν και σπιλωθούν οι μοναχοί, χωρίς να γίνει φορολογικός έλεγχος στο Μοναστήρι, και διαπράττοντας η ίδια κυρία Σ. Κ., και το αδίκημα της αλλοίωσης δημοσίου εγγράφου εν υπηρεσία, επέβαλε φορολογικά υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Πρόστιμα ύψους 1.500.000 ευρώ(!). Όμως, το Μοναστήρι απαλλάχθηκε από τα φορολογικά αρμόδια διοικητικά Δικαστήρια που προσέφυγε.

 Παράλληλα η συγκεκριμένη κυρία Σ. Κ., προϊσταμένη της Εφορίας Ναυπάκτου, καταδι-κάστηκε πρωτόδικα, για την «υπεξαγωγή εγγράφου» στα ποινικά δικαστήρια. Στο Εφετείο που προσέφυγε, όπου τελικά απαλλάχθηκε, διεσώθη με το σκεπτικό ότι «υπήρχαν αμφιβολίες αν είχε δόλο», κατά την τέλεση της πράξης της»!... Βέβαια, έχασε οριστικά την θέση της προϊσταμένης στην Ναύπακτο, με άμεση δυσμενή μετάθεση, και τέλος έφυγε οριστικά από την Υπηρεσία, με σύνταξη, και ντροπιασμένη, γράφοντας μαύρη ιστορία στην περιοχή.
 Ο αμέσως επόμενος προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., Ι.Π. (γυιός Ιερέως της Ναυπάκτου), χωρίς να κάνει φορολογικό έλεγχο (!...), επανεξέδωσε τα ίδια ακριβώς διοικητικά πρόστιμα, ώστε να «βοηθήσει» την ήδη ποινικά υπόδικη συνάδελφό του και πριν λίγο προϊσταμένη του… έως ότου, «αθωωθεί» / συνταξιοδοτηθεί. Η νέα προσφυγή της Μονής, για την ακύρωση των νέων προστίμων, σήμερα εκκρεμεί εκ νέου στα φορολογικά Δικαστήρια.

ΠΕΡΙ  ΤΑΧΑ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ  ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η «ανακοίνωση», κατηγορεί ψευδέστατα, ὅτι τάχα οι Μοναχοί ἔχουν ἔλλειψη κάθε σεβασμοῦ πρός τόν θεσμό τῆς Ἐκκλησίας.
Διότι παρ’ όλα όσα έκαναν και κάνουν κάποιοι Μητροπολίτες, ως μοναχοί σεβόμεθα και αγαπούμε τον θεσμό της Εκκλησίας, την οποία και υπηρετούμε έχοντας αφιερώσει και την ζωή μας ολόκληρη.
  Και ο Λαός του Θεού το ίδιο πιστεύει και κάνει. Σέβεται τον θεσμό της Εκκλησίας αλλά δεν σέβεται και αγανακτεί μόνο με τα σκάνδαλα όταν και όπου αυτά συμβαίνουν... Πάντοτε ως μοναχοί-ιερείς, μνημονεύουμε το όνομα του  Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, έστω και αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί, όπως μας το ζήτησε εγγράφως.
      Η Δογματική της Ορθοδόξου Θεολογίας διδάσκει ότι «Εκκλησία είναι το σώμα όλων μαζί των Κληρικών και Λαϊκών, που πιστεύουν στον Χριστόν και έχει ως κεφαλή τον Κύριο και Θεό μας Ιησούν Χριστόν». Αυτό το σώμα είναι ο θεσμός της Εκκλησίας. Και αυτόν σεβόμεθα, όπως το έχουμε αποδείξει εμπράκτως. Και γιαυτό μας επαινούν και μας δίνουν συγχαρητήρια και παράσημα, τόσοι Κληρικοί παντός βαθμού Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, Ηγούμενοι και Μοναχοί και οι Λαϊκοί της Εκκλησίας.

ΠΕΡΙ   ΥΠΑΚΟΗΣ

Αλλά και ως προς την υπακοή των μοναχών, η «ανακοίνωση»  ψεύδεται. Αγωνιζόμεθα να κάνουμε, «υπακοήν εις πάντας», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι  συγχέονται οι όποιες αρετές με τα διοικητικά ζητήματα και προβλήματα, όταν αυτά προκύπτουν.
 Είναι εξ άλλου γνωστό, ότι «τυφλή» υπακοή δεν δέχεται ούτε η ορθόδοξη πίστη, παράδοση και θεολογία. Ούτε ο Μοναχισμός. Δεχόμαστε αναμφίβολα την υπακοή ως αρετή,  και την εφαρμόζουμε αγωνιζόμενοι το κατά δύναμη με την καρδιά μας, σέ όλα όσα λέγει η Αγία Γραφή και η Ορθόδοξη Θεολογία:
  (Φιλιπ. 4, 8). «Τέλος, ἀδελφοί, ὅσα εἶναι ἀληθινά, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἀγνά, ὅσα ἀγαπητά, ὅσα ἔχουν καλὴν φήμην, οἱαδήποτε ἀρετὴ ἢ οἱοσδήποτε ἔπαινος, αὐτὰ νὰ υπολογίζετε». «Τὸ λοιπόν, αδελφοί, όσα εστὶν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, εί τις αρετὴ καὶ εί τις έπαινος, ταύτα λογίζεσθε».

Ασταμάτητη επί  είκοσι δύο (22) ολόκληρα χρόνια η υπακοή των μοναχών,  και στον επιχώριο μητροπολίτη και στην Ι. Σύνοδο και στους άλλους Μητροπολίτες, σύμφωνα με το «υπακοήν εις πάντας». Όχι όμως εις τα πάντα, και μάλιστα όχι σε  έκνομες απαιτήσεις.


ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Δεν ισχύει αυτό που η «ανακοίνωση», κατηγορεί, ότι τάχα η περίπτωση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου είναι πρωτοφανής περίπτωση περιφρονήσεως Ἐκκλησιαστικῶν καί πολιτειακῶν νόμων και ότι τάχα εἶναι μεμονωμένη και δέν υπάρχουν ἄλλα τέτοια φαινόμενα στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος. Καί ότι τάχα καμμία ἄλλη Μονή δέν ἔχει παρουσιάσει τέτοια συμπεριφορά.

Η σκληρή και πικρή αλήθεια και πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Η ανεξάρτητη Αρχή της Δικαιοσύνης διαψεύδει κατηγορηματικά την «ανακοίνωση». Από την ιστορία, όλοι γνωρίζουν πιά, ότι η Ι.Μονή Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, δέν περιφρόνησε ποτέ εκκλησιαστικούς η πολιτειακούς Νόμους.
Το βροντοφωνάζει η Δικαιοσύνη της Χώρας με εκατόν ογδόντα πέντε (185)!... αποφάσεις Δικαστικών Αρχών, που εξεδόθησαν υπέρ της Ιεράς Μονής και των Μοναχών της, διαψεύδοντας ουσιαστικά την «ανακοίνωση». Είναι ατράνταχτες αποδείξεις της νομιμότητος και της κανονικότητος της Μονής, αλλά και του σεβασμού πρός κάθε αρμόδια εκκλησιαστική και πολιτειακή νομοθεσία. Ο αναγνώστης μπορεί να δεί στο λίνκ http://ignatiosstavropoulos. blogspot.com/2017/01/blog- post_29.html και στό Περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ». Είναι ατράνταχτες αποδείξεις της νομιμότητος και της κανονικότητος της Μονής και του σεβασμού πρός κάθε εκκλησιαστική και πολιτειακή νομοθεσία...

Επίσης, στην κατηγορία αυτή, απαντά το γεγονός και η πραγματικότητα της αντιδράσεως και αρκετών Κοινοβίων Μοναστηριών, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά το περιεχόμενο της «ανακοίνωσης». Το αληθές δυστυχώς είναι ότι αρκετά μοναστήρια στην ελλαδική επικράτεια «διώκονται» με διάφορες αιτίες.
Οι Μοναχοί των Κοινοβίων Μοναστηριών της Ελλάδος δεν υποκύπτουν στις εντολές κάποιων Μητροπολιτών, όταν δεν είναι σύννομες. Όπως και  στήν περίπτωση του Μοναστηριού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, παρόμοια συνέβησαν και σε περιπτώσεις αρκετών άλλων Μοναστηριών της Ελλάδος. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Αναφέρουμε κατωτέρω, ενδεικτικά, τα παραδείγματα Μοναστηριών, Μοναχών, Ανδρών και Γυναικών που έχει ήδη δημόσια γίνει γνωστό, ότι «αντιστάθηκαν» στο εγγύς παρελθόν ή αντιστέκονται μέχρι σήμερα, στις έκνομες διοικητικές ενέργειες κάποιων επιχωρίων Μητροπολιτών, όπως π.χ.

·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά πού αντιστάθηκε ηρωικά στις τακτικές του Μητροπολίτη Προκόπιου, ο οποίος τελικά εκθρονίσθηκε.
·   Τό Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι του Οσίου Συμεών του νέου Θεολόγου στόν Κάλαμο Αττικής και
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ, Νέας Μάκρης στήν Αττική, πού αντιστάθηκαν στις πράξεις του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο οποίος τελικά εκθρονίσθηκε, καθαιρέθηκε και φυλακίσθηκε.
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι του Οσίου Διονυσίου Ολύμπου, Λιτόχωρου Πιερίας πού αντιστά-θηκε στις τακτικές Μητροπολίτη Αγαθόνικου και του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου.
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ και
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου Δωρίδος, που αντιστάθηκαν, για αρκετά χρόνια στις τακτικές τού Μητροπολίτη Αθηναγόρα.
·   Καί δέν είναι μόνο αυτά, αλλά είναι και άλλα σύγχρονα Μοναστήρια, όπως π.χ.
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Πέτρας Καταφυγίου Καρδίτσης
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου "Καραϊσκάκη" Καρδίτσης
·   Τό Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Οσίου Νικοδήμου στη Γουμένισσα,
·   Τό Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας,
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι Οσίου Εφραίμ του Σύρου Κονταριοτίσσης Πιερίας, Κατερίνης,
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Αγίας Τριάδος Άνω Γαζέας Βόλου
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Στυλίδος
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι αγίου Κοσμά του Αιτωλού Κόρινθος
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομνηνείου Λαρίσης
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Αγίων Αναργύρων Καστορίας
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής Μεγάρων (Μάζι)
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι Κηρύκου και Ιουλίτης Σιδηρόκαστρο
·   Το Γυναικείο Κοινόβιο Μοναστήρι Παναγίας Κουτσουριωτίσσης Αμυγδαλιά Φωκίδος
·   Το Ανδρικό Κοινόβιο Μοναστήρι Μ. Σπηλαιου Καλαβρύτων

   Συντριπιτκή η διάψευση της «ανακοινώσεως». Δεν χρειάζεται να απολογηθούμε στην κατηγορία της. Την συνέτριψε διπλά η αδυσώπητη αλήθεια και πραγματικότητα και απέδειξε ότι όλα όσα γράφει η τάχα “ανακοίνωση” είναι ψευδή, με στόχο τη δυσφήμιση του Μοναστηριού, και την παραπληροφόρηση του Κλήρου καί του Λαού της Ι. Μητροπόλως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Για να «στηρίξει» τον Μητροπολίτη… όπως λέει η ίδια η «ανακοίνωση».

ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Τα όσα αναφέρει η  δυσφημιστική «ανακοίνωση» αφορούν πάλι σέ ψευδείς καταγγελίες. Τα αναφερόμενα, ως κατηγορίες, π.χ. περί συμβουλίου Εφετών, εκκρεμούν ακόμα στα αρμόδια Δικαστήρια. Δεν έγινε ακόμη ούτε κάν η πρωτόδικη δίκη!

Παρομοίως ψεύδεται η «ανακοίνωση», για την υπόθεση της  πειθαρχικής διώξεως του       π. Ιγνατίου. Εκκρεμεί προς εκδίκαση, και η υπαλληλική απόλυση (για πολλοστή φορά), αλλά και η «καθαίρεση», στο Αρμόδιο Διοικ. Πρωτοδικείο, και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι  παραπλανητικό το να αναφέρει ο οποιοσδήποτε, ως τετελεσμένο ένα γεγονός παραλείποντας συστηματικά την εκκρεμοδικία, εφ’ όσον η υπόθεση βρίσκεται στα Δικαστήρια.  
Αλλά παραπλανητικά πάλι η «ανακοίνωση», αναφέρεται στα  Μυστήρια, τις ιερές Ακολουθίες, τις Λειτουργίες και εν γένει σε όλες τις συγκεντρώσεις του πλήθους του Λαού του Θεού και τις προσευχές στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, και στη Θεία Λατρεία γενικώς.
 Οι πάντες γνωρίζουν, ότι η Ορθόδοξη Θεολογία και Ορθόδοξη Παράδοση των Αγίων της Εκκλησίας μας, αλλά και η πράξη της Εκκλησίας μέσα στους αιώνες, αναγνωρίζει την Ιερωσύνη ως ανεξάλειπτη και παράλληλα γνωρίζουν ότι οι μοναχοί έχουν δώσει ιερό όρκο υπηρεσίας και Λατρείας του Θεού στο Μοναστήρι τους.

ΠΕΡΙ «ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ

1. Το 2016 έγινε στο Μοναστήρι μας Μοναστικό – Επιστημονικό – Θεολογικό Συνέδριο, όπου παρέστησαν και μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και πλήθος Νομικών, Δικαστών και Εισαγγελέων και Δικηγόρων αλλά και Θεολόγων και Μοναχών, ανδρών και γυναικών. Στο συνέδριο απεδείχθη από κάθε θεολογική, εκκλησιαστική, νομική πλευρά, το –εκτός νόμου- της «πειθαρχικής ποινής», που χρησιμοποιείται προσχηματικά, αλλά λειτουργεί δυστυχώς και ως μέσον εκφοβισμού και παραπληροφορήσεως του πιστού Λαού της Εκκλησίας. Ήδη έχει εκδοθεί και ένα μικρό τεύχος σχετικό με το θέμα της ακοινωνησίας, με τον τίτλο «ΕΝΑ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ».

2. Η «ανακοίνωση» προσπαθεί χωρίς να το επιτύχει, να στηρίξει όπως αναφέρει, τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο Βλάχο. Όμως, κανείς δεν στηρίζεται μέ ψέματα διότι, στό τέλος επιπλέει πάντοτε η αλήθεια. Έρχεται η ώρα του καθενός, που το Άγιον Πνεύμα, “το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών” αποκαλύπτει τα ψεύδη και τις σκευωρίες του κάθε “ψευδολόγου” και όχι θεολόγου.  Εξ άλλου η αγιοπατερική θεολογία διδάσκει ότι “Αληθής Θεολόγος ουκ έστιν ο περί Χριστού πολλά μαθών, αλλ' ο υπέρ Χριστού πολλά παθών”...  .

3. Επισημαίνουμε ότι κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν δημοσιεύτηκε, ότι η εν λόγω  «ανακοίνωση» ήταν πράγματι Απόφαση της Ι. Συνόδου (κατόπιν διασκέψεως, συζητήσεως, πρακτικών κλπ) και ότι όντως την συνέταξαν και την υπέγραψαν οι αναφερόμενοι συνοδικοί Μητροπολίτες. Αδυνατούμε  μάλιστα να πιστέψουμε ότι πράγματι δόθηκε εντολή της Ι.Συνόδου να διακοπή στους Ναούς στη Ναύπακτο, η Θεία Λειτουργία της Κυριακής 15-1-2017, ώστε να αναγνωσθεί αυτό το κείμενο… Είναι πρωτοφανές για τα ελλαδικά εκκλησιαστικά χρονικά!     

4. Παρακαλούμε όλους, να προσεύχονται μαζί μας, να φωτίσει ο Θεός όσους ψεύδονται, να παύσουν να ψεύδονται εις βάρος των αθώων...

5. Παρακαλούμε όλους, να προσεύχονται μαζί μας, να κάνει ο Θεός τό θαύμα του να φέρει στην Εκκλησία γενικά, την δική του ειρήνη και την δική του αγάπη καί μάλιστα μεταξύ Μητροπολιτών και κοινοβίων Μοναστηριών, και ειδικά στην τοπική Εκκλησία της Ναυπάκτου, να σταματήσει επί τέλους, ο άδικος μακροχρόνιος διωγμός του τοπικού Μητροπολίτου κατά της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.


ΕΚ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου